Siirry sisältöön
Yleisöä taputtamassa runoesitykselle Venlan runoillassa Kulttuuriravintola Kivessä
Löytyykö pöytälaatikostasi lyriikka-aarteita? Tai onko jonkun muun runo koskettanut sinua erityisesti matkasi varrella? Haluatko kuulla uutta runoutta? Haluaisitko kirjoittaa ja lausua instant-runoutta hyvässä seurassa? Onko Lavarunous tuttua?

Puhu, lue, lausu, laula,
ole hiljainen heppu tai kiljukaula!
On kynnys meillä matalalla,
seuran taso korkealla.

Tähän lavarunotapahtumaan voidaan halutessa valita joku tietty teema ja runoja voidaan kirjoittaa ja lausua sen ympäriltä ja siihen liittyen.

Venla runoilta -nimellä näitä lavarunotapahtumia on järjestetty jo liki 60 kappaletta viimeisen kahdeksan vuoden aikana ja konsepti on tilattavissa ja muokattavissa helposti erilaisiin tilanteisiin, erilaisille kohderyhmille ja vaikkapa osaksi jotain isompaa tapahtumaa. Runoilta voidaan toteuttaa vaikkapa työpaikan virkistystilaisuutena ravintolassa, kulttuuritalolla, nuorisotalolla tai vanhainkodilla. Viimeisimpänä runoiltoja on järjestetty kuukausittain Tampereen Teatterilla, Kulttuuriravintola kivessä. Tapahtumia on usein järjestetty ravintoloissa ja baareissa, mutta tapahtuma on helppo järjestää myös muualla.

Runoillan Open mic eli avoin mikki -osuus pyörii koko tapahtuman ajan. Yleisön edustajat ovat lämpimästi tervetulleita lausumaan omia runojaan – tai vaikka laulamaan, jos siltä tuntuu! Mikäli tapahtumalle on valittu jokin tietty teema, niin toivottavaa on, että tapahtuman open mic -runot värähtelisivät edes osittain tapahtuman teeman liepeillä. Open mic -osuuteen ilmoittaudutaan paikan päällä ennalta valitun runon tai biisin kanssa. Mikäli iltaan osallistujalla on oma runo, jonka hän haluaisi lausuttavan, mutta ei itse uskalla astua lavalle, joukosta löytyy varmasti myös muita innokkaita lausujia tai Venla voi osallistujien runoa lausua.

Mikäli tapahtumaan osallistujilla on vähemmän valmiita tekstejä, ohjelmassa on mukana open mic -osuuden lisäksi myös yhteisöllistä runojen kirjoittamista sekä näiden instant-runojen lausumista. Kirjoittamistehtävien kohdalla voidaan ottaa huomioon tilaajan toiveita illan teemasta.

Konsepti on väljä ja muokkautuu aina tapahtumaan osallistuvien ihmisten näköiseksi. Tärkeää on yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja itsensä voittaminen.

Venlan runoilloissa/-tapahtumissa noudatetaan aina yhdenvertaisuuden ja turvallisemman tilan periaatteita:
– Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Kunnioita itsemääräämisoikeutta. Älä koske toista kysymättä lupaa. Muista, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Pyydä tilaa myös itsellesi tarvittaessa.
– Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.
– Älä tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä
– Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti.
– Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu jokaiseen vastaantulevaan asiaan ja tilanteeseen mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä.
– Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.

Tilavaatimukset

Tilassa olisi hyvä olla pöytiä ja tuoleja ja mielellään jokin erillinen esiintymisalue/lava, mutta esiintymisalueena voi tarvittaessa toimia vaikka luokkahuoneen nurkka.

Tekniset vaatimukset

Tapahtumassa olisi hyvä olla äänentoisto ja mikrofoni.
Tarvikkeiksi tarvitaan kyniä ja paperia.
Mies kirjoittaa pohdiskelevasti runoaVenla esittää lavarunoaNuorten Open Mic -ryhmäläisiä Kulttuuritalo Laikun kahvilassa 2018Monta paperia, joihin on käsin kirjoitettu runoja.

Suositukset (0)

Ei suosituksia

Tilaajat eivät ole vielä jättäneet sanallista suositusta palvelusta.